МИЛОШТВА

ne vjerujem
Милоштва је један од тешко преводљивих појмова српског језика а и на интернет страницама готово и да се не спомиње (сем Вукајлије наравно мада и ту површно). Па ипак нема ко у нашем ширем окружењу није чуо за њу. То је један несретан обичај који подразумјева да се у госте носи цеегер (у последњих стотињак година све чешће и пластифицирана кеса) са скромним даровима обично прехрабрене природе. Никоме није јасно чему служи тај чин даривања осим што је у вријеме опште дефлације прориједио контакте и међу најближим, јер поред већ познате динамике живота нема коме се није десило да каже: „Јој требао бих код тих и тих да се мало поразговарамо ал немам „бобе“ а не могу отићи без барем литре сока и по дјеци чоколаду и још горе-доле карта ето дође ми ценер марака“. Но милоштва мучи и оног ко је прима те се човјек нађе у неприлици кад неког треба дочекати – треба нечим и почастити госта (а да није оно што је он донио). И тако се обе стране прећутно сложе да је боље да се уопште и не виђају оптужујућу ону другу страну „што се не јавља“ а себе неубједљиво бранећи како „не стиже“ и „нема кад“. Било би најбоље кад би се милоштва могла законом забранити, њу сироту неће никакав лоби у Скупштини бранити. Но до тада остаје на снази сурови неписани закон лажног поштовања. Пошто се ближи период чешћих обилазака (у хладније вријеме се слабије оре, копа, зида, жање а то углавном ми асхфалтирани беспосличари и не радимо чак и кад би теоретски могли имати какве вајде од тог). Углавном није згорег да имамо штедну касицу за милоштве, па кад негдје баш морамо отићи лијепо проспемо жутаће и одемо ко људи „с образом“. Дакле како одабрати одговарајући тип милоштве? Најлакше је категорисати по количини просутих новчића на С,М,Л,В милоштву (СТАРТ до 5 км, МЕДИЈУМ до 10 км и ЛАРГЕ за 15 км а за чак преко одредити ВИП милоштву). Нажалост паре издвојене за милоштву нису директно пропорционалне осјећањима које гајимо (или их настојимо састругати са себе) према особама које наше милодаре примају (рецимо људе које највише волимо посјећујемо чак и без цекера, јер смо „наши“ а неким исфолираним, говњивим снобовима носимо вино са плутаним чепом). Понуда по категоријама:
СТАРТ М – „Слатка кућа“ нуди широк асортиман слаткиша којима у току радне седмице истиче рок те се за цијену једне чоколаде добију и двије. Наравно у овакву набавку кренути пар сати прије одласка у госте док чолада не пожути као да је љетовала на излогу у киоску. У истој кући узети и сок наравно са гратисом („Таково“ је за те паре најмање отрован). И још неку наполитанкицу успут узмеш и милоштва фул зготовљена за петака.
МЕДИЈУМ М – Милоштвски буџет од 10 км већ није за спрдњу. Поред основног старт пакета укључује и литру феноменалне „Медвеђе крви“ на акцији наравно. Чеп није плутени али пиће звецка док улазиш рецимо на славу јер га намјерно очешеш од шток врата па загаламиш да пази „да се не разбије пиће“ тад ће сви за столом сазнати да не идеш са СТАРТ М пакетом већ да си дошао ко човјек а не ко Словенац циганског поријекла.
ЛАРГЕ М – Респектабилних 15 км говори о томе да изузетно волите особу којој идете на сједељку, годишњицу, зајутарце или жур. Пиће кошта половину милоштве јер је уско, у паковање мањој од литре и са чепом који се мрви док се вади. Таквом флашом не треба ни звецкати већ си довољно самоувјерен милоштвом као таквом, сједаш одмах у врх стола или ако је мање окупљање на фотењу окренуту ка телевозору. Ларге М је и наша препорука за њу вриједи штедити.
ВИП М – Ова врста милоштве носи се оном чије поштовање желите купити или да се не осрамотите пред неким ловаторима (ријеђе када просите младу или кумујете неком клињи). Ријетко се купује, обично се вади из прашњавог шпајза гдје се након рестаурације етикете и давања лажног сјаја флаши магичном крпом спрема за паковање у кесу са шљокицама заједно са пола килограма кафе која није „ОМ“. Од остале пропратне опреме иду и дебеле чоколаде (без риже и мјехурића ваздуха) јер нећеш на БМВ-а стављати ретровизор од Стојадина (и то од „101“ а не барем „128“). Ову врсту милоштве до одредишта преносиш обазриво као Дучићеве кости, а када их коначно предаш сједаш негдје на крај стола гдје шиба промаја и одакле на метар и по видиш затвореног кера са педигреом, коме послије пар сомерсбија намигнеш јер ти је он од присутних најсроднији по касти.

АЛИ ТО НИЈЕ СВЕ:

milostva

Бојан Јокановић, чувени карикатуриста је осликао „Славску штафету – Бомбоњеру“!

Уз дозволу преузета слика и преузета са ФБ групе: Bojan Jokanović – CRTEŽI I KARIKATURE

 

 

 

 

О dacomh
https://www.facebook.com/danijel.mihic.3

9 Responses to МИЛОШТВА

 1. bojan5150 says:

  „Слатка кућа“ – закон. То је мјесто правих вриједности (све остало је лажни сјај), гдје све вриједи пуно више него што кошта. Да није било њихових 6 х 45 гр. „Еуроблока“ за 96 фенинга, тешко да бих прегурао предизборну кампању.
  🙂

  • dacomh says:

   Брате ако игдје има бомбоњера од 8 инча за непуне три марке онда ме сјеци ђе сам најтањи.

   • bojan5150 says:

    Ономад смо бураз и ја за 8. март старој за неке двије и по марке купили неку са солидном дијагоналом типа 12 инча, гдје је провидни прорез на насловној страни био једно 7 инча… Тих 7 инча су били једино насељено подручје кутије, око је био заштитни регион ваздуха. Од тад вјерујем само „Слаткој кући“.

 2. bornaija says:

  Start M često bude i s povratnicom 🙂
  Baš mi se svidjela ova tvoja bittersweet miloštva.

 3. Danijela says:

  Nisam skoro pročitala tekst koji nosi toliko istine u sebi, a da može i da me nasmeje 🙂
  I ja bih zakonom zabranila ovaj običaj da mogu, ali ne mogu nažalost. Ono što mogu, to je da se opirem ovakvim glupostima i da ih se ne pridržavam kad’ god mogu. Jes’ da uglavnom dobijem epitet „ti nis’ normalna“ , ali šta ću kada volim da se razlikujem od drugih 😀

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: