ВОЈИСЛАВ САВИЋ: У КОЛЕКТИВНОЈ ДЕПРЕСИЈИ ЈЕДИНО КУЛТУРА И СНАЖНО ОБРАЗОВАЊЕ МОГУ ДАТИ НОВИ ИМПУЛС ДРУШТВЕНОМ РАЗВОЈУ

11329965_10206329056483099_3582402570245579220_n

 

1) У протеклих пар мјесеци, двојица бивших чланова СДС-а основали су покрете „Уједињена Српска“ и „Успјешна Српска“. То су дакле политичари који су исказали наклоност СНСД-у. Постоји ли бојазан да народ и у Позитивној Српској види политичку филијалу СНСД-а и колико је такво предубјеђење утемељено у реалности?

– И Успјешна и Уједињена Српска су декларисане политичке партије, са јасним политичким циљевина и чланством које се на такав начин види. Увијек постоји могућност да неко и Позитивну Српску стави у исти кош са тим партијама, али то је углавном из разлога што нас не познају довољно или не разумију наше дјеловање. Ми се трудимо издићи се изнад таквих ствари, те ставити конкретне политике испред краткорочних политичких циљева. Ко је пратио наш рад зна да су то: културна и духовна обнова и рад на терену са људима из свијета културе, како популарне тако и народне, друга ствар је развој аутономног концепта образовања, који ће бити у складу са свјетским токовима, али истовремено прилагођен и нашим потребама и културном обрасцу, и треће је реформа правосуђа, које је комплетно девастирано од времена оних последњих „реформи“ које су нам дириговали високи представници.

 
2) Да ли можемо очекивати још сличних покрета и да ли су то по твом мишљењу покрети за једнократну политичку (пред)изборну употребу?

– Па врло је могуће да ће се такве ствари дешавати. Након локалних избора ће пасти оне маске које су по интерним закулисним договорима ставиле све те новоформиране партије (ако јесу маске, је ли). Међутим, оно што је најважније је то да је Позитивна формирана скоро двије године прије свих тих осталих покрета и „српских“, те да нисмо декларисани као политичка партија. Опет кажем, за нас би било понижење зацртати себи тако краткорочан циљ, то никада није био разлог оснивања овог Покрета. Политичка борба може само бити посљедица или средство да се одређене ствари поставе на своје мјесто, али никако циљ по себи.

 

3) На основу чега „обични човјек“ треба да изабере Позитивну Српску, „дрво у шуми“ покрета сличних назива и циљева?

– За нас нема обичних људи, сваки је човјек посебан и јединка за себе.  Међутим, оно што нас издваја од осталих то је конзистентна и конкретна идејна основа (први одговор) за друштвено дјеловање, веома снажна регионална заступљеност (Бањалука, Бијељина, Требиње, са тенденцијом ширења), треће то је велики број славних личности који су дословно чланови нашег покрета и активисти попут Нелета Карајлића и Бранислава Лечића, а ускоро ћемо објавити и остала имена која ће гостовати на нашим форумима ове године. Четврто то су људи који чине Позитивну, углавном млади и успјешни активисти, те оснивачи који су остварени у својим професијама и људи са каријерама у приватном и јавном сектору.

 

4) Да ли видиш Позитивну Српску као будућу странку или она остаје у пољу НВО?

– Позитивна Српска је прије свега ПОКРЕТ, дакле друштвена група која има за циљ да утиче на друштвене процесе у позитивном смијеру. Ми смо били и остали НВО, и за сад тај оквир задовољава наше и капацитете и апетите у смислу друштвеног активизма, а о томе шта може бити једног дана је увијек рано говорити. Међутим, кога народ позове на одговорност, дужност је одазвати се. Али, отом-потом.

 

5) Ових дана свједоци смо поразних догађаја за културу у РС, фестивал „Краткофил“ је пред гашењем, а од појединих званичника, чујемо како су глумци размажени и како умјесто „позоришта треба направити фабрику“. До када ће се умјетници куповати „килограмима свињетине и пивом“, као у праисторији?

– Такав начин размишљања једног званичника је једноставно поражавајући. Сваки озбиљан мислећи човјек зна да институције културе нису ништа мање важне од производних погона и економије једне државе. Напротив, када дође вријеме кризе и када друштво захвати колективна депресија, једино што може дати нови импулс друштвеном развоју јесу култура и снажно образовање, та два вола упрегнута у истом јарму су добитна формула – јер тако се стварају креативни и аутономни појединци са огромном стваралачком енергијом – од глумца до економисте и машинског инжењера.

 

6) Како помоћи култури и да ли је Позитивна Српска спремила неке конкретне кораке (отварање културних клубова и сл.)?

– Најбоље ће се помоћи култури тако што ће је се пустити на миру од канџи дневне политике, обезбиједити јој адекватну инфраструктуру за рад (просторије, новац и остало што се под тим подразумијева), а онда ће тај организам сам од себе профункционисати и продисати. Ми смо већ подржали и заговарамо отварање Студентског културног центра, јер је срамота да Бањалука са оволиким бројем студената нема такву једну институцију, а у наредном периоду ћемо објавити и на који начин ћемо покушати да организујемо сарадњу са Бањалучком филхармонијом и одређеним позориштима у Српској и глумцима из Српске и Србије. А о досадашњим активностима са Рок Симфонијом, изложбама у Требињу и Андрићграду и многим другим догађајима за које ми преузимамо и одговорност и заслуге могли сте читати у медијима, који заиста прате све што радимо са великим интересовањем.

О dacomh
https://www.facebook.com/danijel.mihic.3

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: