ПЕТРОПАВЛОВСКА ТВРЂАВА

1

Петроплавловска тврђава (рус.Петропавловсая Крепость) као  најстарији споменик архитектуре  Санкт Петербурга носи велики значај. Оснивање “града на Неви“  почиње са изградњом ове тврђаве. Почетком 18. вијека руси побјеђују швеђане у Сјеверном рату и добијају територију коју је било потребно заштитити.Територија на којој се данас налази Санкт Петербург, Петар Велики је видио као погодно мјесто  да оснује град који ће постати нова престоница царске русије и тиме добити “излаз у Европу“.

 

2

Споменик Петра I на Петропавловској тврђави

 

Градња Петропавовске тврђаве почиње 27.маја 1703. године на мањем острву на ушћу ријеке Неве. Име острва носи назив “зечије острво“ од превода са финског, или “весело острво“ од превода са шведског језика.

3

 

Радови се одвијају под руководством кнеза Александра Мењшикова. Као материјал за градњу, на почетку се користило дрво, док касније током 1730-1740-их  и такође 1780-их све добија нову форму  из камена.

 

4

Црква Св.Петра и Павла (саграђена у периоду 1712-1733), има златни шпиц висок 123,2 метра на чијем се врху налази анђео који је постао симбол града.Његова висина је 3,2 м а ширина крила 3,8 м.

5

6

То је уједно и највиша црква у Русији. У њој су сахрањени сви руски цареви почевши од Петра I до Александра III. Земни остаци породице цара Николаја II и њихових пратилаца су сахрањени у посебној капели 17. јула 1998.

7

Споменик императора Николаја II  И чланова његове породице у Екатеринском дијелу Петропавловске цркве.

 

8

Цар Николај II са породицом 1913. године

 

9

1'0

11

 

Од око 1720.године  тврђава је служила као база за градски гарнизон, и као затвор за затворенике високог ранга. Неки од познатих људи који су ту били заточени су: царевић Алексеј(један од првих затвореника -син Петра Великога,оснивача града), Александар РадишчевдекабристиФјодор ДостојевскиНиколај Чернишевски као и  Јосип Броз Тито(1917. године је провео 3 седмице у затвору због учествовања демонстрацијама које су тада избијале у Петрограду).

 

12

13

14

 

Главни улаз у тврђаву  била су Петропавловска врата (рус.  Петровские ворота)

15

 

Од 1924.  године црква Св.Петра и Павла постаје музеј. Током другог свјетског рата ,на територији тврђаве налазила се велика количина оружија.Шпиц Петропавловске цркве био је прекривен великим црним прекривачем како би одвратио пажњу фашиста који су пуних 900 дана облијетали Лењингард.Након блокаде града која је трајала од  8. септембра 1941. године  до 27. јануара 1944. године зидови тврђаве су претрпјели велика оштећења ,али сама црква није страдала.

Данас се тврђава налази у самом центру града и представља једну од главних туристичких атракција.

17

18

19

20

21

Овако изгледа дочек нове године у граду “на Неви“

 

22

23

Свечано отварање мостова

 

24

“Беле ноћи“ у Петрограду

 

25

Плажа на Зечијем острву

 

26

Сунчање на обали још увијек залеђене Неве није неуобичајена појава

 

27

 

Из Петровграда за „БЛуку БЛаги БЛог“ – АЊА МИТРИЋ

 

 

 

 

О dacomh
https://www.facebook.com/danijel.mihic.3

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: