ЂАВОЛСКИ ЗНАК „666“ НАД ПРАВОСЛАВНИМ НАСЕЉИМА БАЊАЛУКЕ

Capture hn

 

Ко има очи да види нека чује! Један градски превозник, са своје три линије несвјесно и ненамјерно прекрио је најправославнији дио Бањалуке са ђавољим шестицама. Неко ће помислити да је то свеукупно случајност, таквима честитамо на блаженој безбрижности. Зашто се три шестице нису надвиле над неким другим дијелом овог града, што баш над овим? Имају и три-четири Буџака, неколико Обилићева и Старчевица. Али овај дио, продужетак најправославније (западно од Дрине) планине Змијање које кроз вијекове никада није поганило ишта иновјерно ни јеретичко, он се морао барем овако, из немоћи жигосати, јер агностички Борик, мултиетнички Мејдани и Хисете, хипхопстерска Нова варош, дрогерашки Анте Јакић, синкретистички Буџак, ватиканом профанисани Петрићевац, лешинарска Старчевица и вјерски индиферетни Паприковац и центар нечастиви је већ загадио. Остао је само овај дио, српско-галска енклава у комунистичкој римској империји, гдје је славска свијећа увијек горјела до зоре, гдје се божићовало и васкрсовало када је остатак града глумио мултикултуралност и политичку, једноумну и кратковијечну коректност…

П.С. Да не будем погрешно схваћен као прошлог пута и да се нико ни најмање не увриједи, Бистрица и Сарачица су мјеста гдје сам одрастао а на Лаушу сам рођен и ту и живим, тако да ни у најмањој мјери не желим да се ико из побројаних насеља осјећа изврнутим икаквој врсти потцјењивања, већ управо супротно, својим кратким текстовима желим људе да отргнем од стереотипних, плиткоумних и ничим валидним аргументима потркепљеним начинима размишљања.

О dacomh
https://www.facebook.com/danijel.mihic.3

5 Responses to ЂАВОЛСКИ ЗНАК „666“ НАД ПРАВОСЛАВНИМ НАСЕЉИМА БАЊАЛУКЕ

 1. Is translation to English possible?

 2. Više puta sam čuo o tom znaku „666“ ali nikada nisam čuo neko razumljivo objašnjenje šta je i zašto je to tako.
  Bilo bi lepo da vidim neko, meni razumljivo i prihvatljivo objašnjenje te tri šestice. Tek onda bih mogao da ocenjujem ili komentarišem ovakav tekst.
  Pozdrav!

 3. dacomh says:

  У овом случају је то најобичнија шала пошто се ова приградска насељ

 4. dacomh says:

  а сматрају за „најправославнија“ а туда пролазе три шестице аутопревозника па ето ништа посебно смислено 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: