АЛАРМАНТНО: СВЕ ВИШЕ ГРАФИТА НА НЕПРАВОСЛАВНИМ ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА ИСПИСАНИХ ЛАТИНИЦОМ

1501-44

Мркоњић Град 6.2.2014.

У овом романтичном крајишком градићу је прошлог мјесеца, током божићних празника, ишарана Хамиди џамија. На зидовима овог вјерског објекта освануо је српски симбол – крст са четири „С“ али и неколико слова на латиници. Да то није изолован случај потврђују и џамије у Бањалуци, гдје је на Кочићевом Вијенцу поред стандардног симбола написано и  невјешто духовито „Хотел Србија“, као и на Обилићеву, гдје је на џамији само написано „Србија“ али латиничним писмом. Чланови Србске патриотске организације „Александар II (Maкедонски) Карановић“, предвођени Србобогом Ћирилковићем страхују да ће и најзагриженији и најретардиранији готово пунољетни српски шовинисти доживјети латинизацију, те почети да лутају у потрази за идентитетом, појави која је тако изражена у ширем завичају. „Сличан проблем имају и мали али велики Срби у Новом Саду. Они су на зиду катедрале у центру града , упркос честом кречењу, истрајно исписивали поучну мисао да папа интимно општи са црнцима. Но увијек смо се тјешили да је то Војводина, код њих преовладава проевропска србофобична клима. Коначно, исплива ту и тамо покоји свијетли примјер. Наиме у Бањалуци је, испред катедрале бањалучке римокатоличке бискупије врло наивно постављена биста Исуса Христа са раширеним како рукама тако и прстима. Генијални ум је смислио да пребијањем малог и домалог прста, Господ дочекује римокатоличке вјернике са раширена три прста, што је свакако врло иновативно,“ са помијешаним осјећањима изјављује Србобог, те позива неодговорне појединце на повратак изворном претпотовском србском писму.

О dacomh
https://www.facebook.com/danijel.mihic.3

4 Responses to АЛАРМАНТНО: СВЕ ВИШЕ ГРАФИТА НА НЕПРАВОСЛАВНИМ ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА ИСПИСАНИХ ЛАТИНИЦОМ

 1. aleksandranm says:

  da je u Novom Sadu tako, mogla bih potpisati krvlju. stigmate mi

 2. aleksandranm says:

  e za Banju Luku ne znam. Tamo nisam nikad bila. Pre trideset godina i vise, imala sam nekog decka sa kojim sam se dopisivala. Hadzic Darko iz ulice Esada Midica 130 i neki broj… Upoznali smo se u Makarskoj na moru. Ne. U Puli msm. Hm. Jel se to racuna?( u potpisu profesorka srpskog jezika i knjizevnosti )

  • dacomh says:

   Uh sad me trema spopala jer sam poprilično nepismen 🙂 Ali evo upravo ovih dana ganjam časove iz maternjeg jezika. Ne znam za te muslimanske nazive ulica, posto sam 84.godiste odrastao sam uz srpske junake (i mitoloske i istorijske). Banjaluka se od tada gotovo udvostručila, od Krajiške ljepotice postala je ohola Krajiška sponzoruša. Ali neka, dolaze bolji dani 😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: